Sliwki
- Opis
Śliwki – kalorie i składniki odżywcze w 100 g Śliwki są niskokaloryczne – 100 g (jedna węgierka waży średnio 50 g) zawiera 45 kcal, ponadto mają niski indeks glikemiczny. Znajdziemy w nich również białko: 0,6 g, tłuszcz: 0,2 g, węglowodany: 11,7 g oraz błonnik: 1,6 g Warto wspomnieć, że suszone śliwki mają kilkakrotnie więcej witaminy A niż świeże, ale są też bardziej kaloryczne. 100 g (jedna suszona śliwka waży około 7 g) suszonych śliwek, to 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów oraz 9,4 g błonnika. Ponadto warto pamiętać, że suszenie owoców zwiększa ich wartości odżywcze przede wszystkim pod względem zawartości witamin i minerałów. Na rynku dostępne są zazwyczaj owoce siarkowane – nie suszone naturalnie – warto kupować te, które w składzie nie zawierają dwutlenku siarki.